Nyheter!

 

Unico opererad

2010-06-18

Nu är Unico opererad och hemkommen. Allt har gått bra och nu är det boxvila fram till återbesöket om ca 2 veckor. Jag har fått en del frågor om hur han egentligen ser ut i benet och vad man gjort. Han är alltså snedvuxen i skenan på ena bakbenet, insidan av benet är kortare än utsidan vilket gör att det blir en kraftig vinkelställning i sidled i kotan. Han är alltså inte slapp i sina senor eller intåad utan "fast" vinkelställd i kotan och trampar helst på yttersidan av hoven. Det går inte att räta ut benet "för hand". Det man har gjort är att greja med benhinnan på insidan så att tillväxten stimuleras där och förhoppningsvis växer han ikapp. Han har också en plastsko fastlimmad som styr upp så han sätter i hela hoven. Nu får han behandling med antibiotika, smärtstillande och bandagebyten. Stackars lilla fölunge vad mycket han får vara med om, men det är ändå "tur" att det är han som råkat illa ut för en trevligare och mer social tvåveckorsfölis har jag nog aldrig träffat. Förutom benet är han nog också den snyggaste fölunge jag haft, otroligt flott med mycket utstrålning. Det sneda benet är inget ärftligt fel utan ibland blir det bara så här.

På de här bilderna är han 3 dagar gammal, snedheten syns mest när han rör sig. Det är vänster bak som är problemet.

Jag har fler sjuka djur... Igår var Brisa lite slö och vinglig så jag tempade henne, 40 graders feber hade hon. jag tror hon har fått anaplasma (ehrlichia) precis som Ultimada hade i höstas. Återigen är det väldigt skönt att vara veterinär när man upptäcker sånt kl 22 på kvällen... Det var bara att hämta blodprovsrören och engemycinet o behandla. Imorse var tempen normal igen. Det är det bästa med den förfärliga sjukdomen anaplasma, de svarar så fort på behandling.

I övrigt är djuren ännu så länge friska! Fandangos hovar gjorde ett ryck i veckan och plötsligt kunde jag raspa bort ca 1,5 cm i tårna på framhovarna. Hej hopp, nu börjar hans fånghovar se rätt normala ut! 

 

Antal kommentarer: 4

2010-06-18 11:22:07 - Mamma Vanja, vanja.kihl@telia.com

Hej Malin! Vad skönt att du har en utbildning som lönar sig....Ska man ha 7 hästar gäller det att kunna medicinera dem annars blir man väl utfattig. Hoppas du och Martin får en trevlig dag tillsammans! Hälsning från oss här i Lerberget, snart är vi närmre!(heart)(heart)(heart)

2010-06-18 16:03:18 - Annie

åååh tänk om fler vet var lika snabba som du Malin, här känner jag 2 hästar som fått Anaplasma o vetrinärerna har strulat så länge innan de sätter in behandling, den ena hästen har varit sjuk av o till i ett helt år, tror aldrig den blir häst igen, varför vill de inte börja behandla när de ser att titrarna är skyhöga varför vänta, om jag förstått rätt så är väl inte behandlingen så himla farlig att det finns anledning att avvakta? fästingsjuka är verkligen min stora fasa, jag fick avliva en hund efter att insjuknat o aldrig blev frisk, o fick en unghäst som vi oxå fick avliva...
jag har hästen 6 km från en veterinär praktik, men väljer att åka över hela sth för att undvika att gå till dom.

vill oxå ha en bra hästverinär, kan du flytta hit?

2010-06-18 16:45:30 - Malin

Mamma - ja, det verkar som om jag visste vad jag gjorde när jag bestämde mig för att bli veterinär :D:D (för dom som inte vet så bestämde jag mig när jag var typ 6 år...)

Annie - vi har så enormt mycket anaplasma här i Hörby o Höör så jag behövde inte ens undersöka Brisa för att misstänka det. Nån enormt fantastisk hästveterinär är jag nog inte 8-) men har man sett många akuta anaplasma-hästar så känner man igen dem. Idag är hon fortfarande vinglig (ser ut att vara onykter) och slemhinnorna har blivit gula (typiskt tecken det också) så hon är ett skolboksexempel. Ultimada förra året var lite mer otypisk, det var mest feber o trötthet - och det tog mig en natt innan jag kom på att det absolut var anaplasma. Nu vet jag att det finns på mina beten, trist är det.
Det är väl mer accepterat att det finns som akut sjukdom (med feber) och mer omstritt om den kroniska varianten existerar. Jag vet ju många misstänkta kroniker som blivit bra vid behandling så jag tror absolut att det finns. Ultimada hade ingen titer, det var så ny infektion att det inte hunnit bli några antikroppar än, men man hittade anaplasmorna i blodet, misstänker att det är samma med Brisa.
De kan bli dåliga av behandlingen (diarré är inte ofarligt för en häst) men risken är rätt liten om de behandlas hemma och man ger stöttning till tarmfloran samtidigt. Nån enstaka gång har vi avbrutit behandlingen pga diarré.
Tråkigt att du haft sån otur med anaplasma-sjuka djur. Jag tror att de som inte är vana att behandla mycket anaplasma-hästar är lite rädda för att göra det, men här är det vardags-jobb under sommaren tyvärr (vi åker ut o behandlar hästen varje dag eftersom det ska ges i blodet). (flower)(flower)

2010-06-19 21:02:04 - Kryddan

Håller tummarna för att lille Unico tar sin boxvila med ro och att benet rätar ut sig.
Kram, Kryddan
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)