Nyheter!

 

Kurs-rapport

2010-11-09

Vilken härlig helg det har varit! Jag var trött redan i fredags, men på söndagkvällen var jag helt utmattad. På lördagsmorgonen kom Ulrica och hjälpte mig att lasta en ganska så ovillig Fandango i ösregnet. Sedan körde jag till Ellen Ofstad http://www.ellenofstad.com/svensk/index.html för helgkurs. Ellen har väldigt gott rykte bland hästfolk som även klickertränar hund, så mina förväntningar på kursen var höga. Mitt mål är att lära mig arbeta hästen från marken på långa tyglar och att få in klickerträning i min hästträning. Det är första gången jag är på kurs för Ellen och första gången som jag har häst med mig på kurs. Därmed är det också första gången för Fandango att vara på kurs, och ridhus har han inte sett överhuvudtaget under sitt vuxna liv.

Det har varit jättebra, jag är helnöjd, och Fandango tyckte det var riktigt kul!

Fandango fick komma in en kort stund i ridhuset först och bekanta sig med det, och då provade även Ellen på att testa lite kroppsspråk på honom och lära känna honom. Sedan fick han gå ut och pausa lite igen innan jag fick öva lite långa tyglar med honom. Jag har ju tränat lite på sånt hemma tidigare också, men jag har ju inte vetat hur man egentligen gör utan vi bara leker lite efter vad som kännts bra med inspiration från akademisk ridkonst där man arbetar vid handen och är vid hästens bog. När man tränar med långa tyglar så är man vid hästens höft. Till en början var övningen att lära honom att hålla sig vid ridhusväggen, och då fick jag öva användningen av yttertygeln. Hästen ska lära sig att hålla sig till väggen även om man låter tyglarna hänga.

Därefter övade vi på att göra raka halter, med klick och belöning för halten. I början ville han gärna vända sig om för att ta sin morotsbit, men lite noggrann belöningsplacering (framför hästen) löste det problemet.

Sedan övade vi på att gå upp i trav och fortfarande hålla sig längs väggen (inte så lätt, där ville han gärna vika inåt). Målet är att hästen ska trava så långsamt att du själv inte ska behöva springa.

Fandango hade lite svårt att stå still nån längre stund i halten, och även att stå kvar efter belöningen och vänta med att gå tills jag bad honom så det fick vi öva lite på samt fick i hemläxa. Vi provade lite ryggning också.

Han fick bo kvar hos dem över natten, jag körde hem till alla de andra djuren. Det var en mycket nöjd Fandango som stod i en stor box i stallet med deras PRE-hästar.

Dag 2 fortsatte vi med långa tyglar. Nu började vi öva på att svänga. Det blev volter i en åtta runt två koner. Hästen skulle ändra sin böjning framförallt pga eftergift på den nya yttertygeln. Här gällde det också att öva upp min koordination så att jag släppte efter på yttertygeln först och sedan bytte sida som jag gick på. Några gånger fick jag göra hela åttan kvar på samma sida om hästen. Han hade svårare att svänga åt höger - om det sedan beror på mig eller honom är lite svårt att säga....

Sedan provade vi också att göra förvänd öppna längs långsidan. Samma här med böjning för en eftergift på yttertygeln. Sedan skulle innertygeln få hästen att flytta sig så den hamnade i öppna. Fandango tyckte nog jag var lite knäpp som styrde honom in i väggen... men vi fick till det några gånger. Här började man oftast direkt efter/i hörnet och böjde mot väggen (släpp ny yttertygel) samt bytte sida själv så man själv går närmast väggen.

Jag fick också lite knep för att lära hästen stå stilla - ett var att stå mitt bakom och då kunna kotrollera med tömmarna längs hästens sidor. Vi tränade också en "pausposition" som var att stå bredvid hästen med ena handen på manken, klicka när huvudet var riktat framåt. Den ska vi öva mycket på.

När vi skulle hem körde jag in släpet i ridhuset och vi lastade där. Ellen visade hur hon tränar lastning med klickertänk och Fandango tyckte det var kul. Han var dock trött (och det var vi med) så efter en stunds träning (han var nästan helt inne men sista lilla biten fattades, han har full koll på när man kan stänga o inte) så lastade vi honom med lina bakom rumpan och då klev han helt in direkt. Kör nu försiktigt hem sade Ellen o Gunnar och det tänkte jag ju också. Bilen hade dock en annan åsikt... Gamla trogna röda faran hotade att braka ihop om jag inte ökade tempot (gnisslade o alla varningslampor lös) så det blev tyvärr en något obekväm första bit på resan för Dango. Jag satt som på nålar hela vägen hem i skräck för att bilen skulle rasa ihop (mörker o jag hade glömt ta med pannlampa o reflexer). Vi kom iallafall hem och en nöjd o trött Dango fick gå ut en sväng i hagen o träffa alla flickorna + Unico.

Oj vad glad jag är att jag tog mig iväg och nu ska här tränas, det blev ett pass i skogen igår o då övade vi halter + lite lastträning sedan hemma. Om en månad är det kurs igen och då är vi gärna med om det finns plats för oss!

Det var ju andra hästar med på kursen också och det var kul att se vad de pysslade med de med, vad de gjorde håller jag hemligt ;-).

  

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)