Nyheter!

 

Fölträning

2011-01-24

Igår började projekt "vänja av Unico". Det kommer nog att ta lite tid... Steg ett har vi i o för sig testat för ett tag sedan, det var att stå i en box utan mamma. Förra gången provade vi det i ca 30 sekunder, sedan insåg jag att detta går inge bra o släppte ut honom (uteboxarna står inne i hagen). Lilla Unico blir extremt stressad när något är FEL (dvs inte som vanligt) och den gången satte jag honom i mittboxen (inte hans). Han hoppade o for o grävde hysteriskt i ena hörnet. Igår hade jag en bättre plan (dvs en plan överhuvudtaget, det saknades lite förra gången). Mitt på eftermiddagen (i dagsljus) fick Brisa gå in i mittboxen, Unico i vanliga hörnboxen och de andra vara kvar utanför. Unico visade hela registret av caprioler medan jag hämtade hinkar med kraftfoder men lugnade sig och höll hovarna på marken när han fick mat. Då var det bara liiite läskigt att stå instängd själv. Han varvade att äta med att snurra lite rundor men var iallafall betydligt lugnare än sist. Två diarréhögar blev det på den korta stunden och när alla var klara med maten och han fortfarande var lugn så släpptes han ut igen. Han är ju snart 8 månader så det är väl på tiden att han vänjer sig vid att vara utan mamma en del. Han är en känslig själ, precis som Ultimadas tidigare fölungar, så det får ta den tid det tar.

Idag fick Brisa o Blenda lite övning. Brisa fick gå in på logen o bli lite putsad. Hon är en cool brud som tittade förundrat ut på polarna i hagen som gnäggade hysteriskt efter henne. Hon var fullt nöjd att vara inne på logen med matte, godis o pyssel och Brisa i centrum för all uppmärksamhet - kunde inte bli bättre!

Blenda fick börja fundera på att gå ut ur hagen utan mamma (lite svårt att öva på det när alla andra också vill med...). Sedan fick hon gå in i en box ensam en liten stund medan mamma o syster stod utanför. Hon brydde sig inte om att det var stängt mellan dem. Efter det blev det lite ledövningar och några korta travsträckor i grimma o grimskaft (storasyster Brisa stod under tiden instängd i box, annars hade hon lagt sig i). Blenda är precis som halvsystern Brisa väldigt bestämd med vad hon vill och inte. Hon hängde med lite och var positiv, sedan var det skojigare att stegra o sparka bakut. Hon snodde in sig i grimskaftet, slet sig o galopperade en runda men var lätt att fånga (hon börjar vänja sig vid att vara jagad av ett långt släpande grimskaft...). Lite övning till för att avsluta lite bättre och sedan sade hon tack o adjö när hon blev släppt genom att sparka bakut mot mig o galoppera bort till mamma och ruska vilt och upprört på huvudet. Hon är söt som en karamell men har ett humör som heter duga. Jag har fått övning av Brisa så med Blenda känns det som att jag är snabbare med att få henne på rätt spår iallafall. Egentligen finns väl inget annat att förvänta när de har ett så mentalt starkt sto som mamma, blir de bara lika kloka och vänliga som hon när de mognar så blir det helt fantastiskt! Brisa har utvecklats enormt det senaste året så jag har gott hopp!

Spänstiga fölungar, Blenda överst o Unico under:

Antal kommentarer: 1

2011-02-01 09:03:42 - Linda, nordblick@gmail.com, bloggplatsen.nordblick.se

Vilka akrobater du har :D
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)