Nyheter!

 

Brisa på kurs hos Ellen

2011-06-07

I helgen var jag på kurs hos Ellen Ofstad igen. Den här gången hade jag med mig Brisa. Vi åkte dit redan på fredag kväll och bodde där till sön kväll. Skönt och lugnt att slippa fara fram och tillbaka. Brisa tyckte det var lite jobbigt på ditresan, hon åkte ju ensam för första gången och det var lite gnägg o hopp där bak (jag hade lånat en B-korts lastbil).  Men när vi kom fram var hon lugn o svetten hade torkat. Hon fick bo i en box bredvid en annan kurshäst som också hade anlänt på fredagen och verkade nöjd med det. På lördagen blev det hagvistelse i hage bredvid nattens kompis, och det fylldes på med kurshästar i hagarna runt henne. Det gick hur bra som helst, hon var lugn och social mot de andra. Brisa är ju inte van vid att se saker på långt håll, men här fick hon titta på bilar som körde långt borta och sedan kom fram till gården, äntligen fick hon veta vad det var för något som rörde sig långt bort.

Brisa är hästen i mitten

 

På lördagen fick jag och Brisa vara först ut i ridhuset. Hon fick komma in ensam och släpptes lös och jag gick bakom avspärrningen medan hon fick se sig omkring. Hon var lite stressad i början och sprang runt lite och efter en stund fick jag gå in för att ge henne lite stöd. Då lugnade hon ner sig och började undersöka omgivningen lite noggrannare. Vi skulle jobba lite med kroppsspråk och den här dagen blev det att bjuda in henne och att gå med henne lös vid sidan. Hon klarade av det jättebra, tappade fokus ibland och irrade iväg men kom alltid tillbaka igen. Det blev en del följa, stopp, följa, vändningar. Och det var mest övning för mig i hur jag skulle bete mig för att hon inte skulle tröttna o försvinna iväg. Vi höll på en liten stund sedan började vi båda bli trötta i huvudet och avbröt.

De andra på kursen övade klickerträning, långa tyglar och kroppspråk och det var jätteroligt att se både nya o "gamla" kursdeltagare jobba med sig själva och sina hästar.

På kvällen efter kursens slut tog jag in Brisa en sväng till i ridhuset och tog ett kort pass med att lära henne hålla avstånd när jag önskar det. Till hjälp har man ett spö med plastpåse på och sätter plastpåsen i pannan på hästen medan man själv backar undan och klickar för att hästen blir kvar utan att följa efter. Det fungerade utmärkt!

Det blev en sen och trevlig kväll med Ellen och deras 7-veckors labradoodle-valpar (labradol/pudel)

På söndagens pass så var Brisa avslappnad när hon kom in i ridhuset och också lite busig vilket vi snabbt utnyttjade :-). Det blev till att öva på "on-off-knappen" dvs jag fick busa igång henne på avstånd och när hon kom till mig så var det till att läsa av om hon fortfarande var uppe i bus - då fick hon hålla sig på avstånd, eller om hon lugnade ned sig - då fick hon komma in till mig. Det var en rolig lek!

Sedan fick vi lång lina på i grimman och jag fick öva på att hålla reda på lina, pisk och häst medan vi gick och bytte varv o sida lite hit o dit... Kan erkänna att jag trasslade in mig... Sedan fick vi öva på att skicka henne bort från mig och kunna skicka henne framåt att gå framför mig och sedan från det läget kunna kalla in så hon vände och kom till mig. Hon var otroligt duktig och jag är helnöjd med min fina lilla häst!!!!

I augusti är det kurs igen, planen är att ta med Brisa då också.

I övrigt här så går Mio numera alltid kopplad. Inga fler skogsutflykter på egen tass tack. Det är sånt här han springer till, rena buffébordet:

Sommaren har ju verkligen kommit så här avslutar jag med en skön bild, Mio på skogspromenad :-)

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)