Nyheter!

 

Nu är vi på gång!!!

2011-10-18

...jag och Fandango alltså! Idag är delmål 1 och 2 avklarade! Delmål 1 var att ensam kunna lasta min häst och köra iväg - det har jag gjort TRE gånger idag!!! Delmål 2 var att köra min häst till instruktör och rida en lektion, det har jag också gjort idag!!! Underbart, härligt och fantastiskt!

Vi börjar med delmål 1. Lastning, enkelt tycker en del... MEN, Dango har alltid avskytt att åka transport och han har haft full koll på att det man ska undvika är att bli instängd i den där lådan... Man har alltid behövt vara minst två för att lasta honom. Jag har undvikit att köra honom eftersom jag vet hur hemskt han tycker att det är (kommer i regel fram svettig). Lastning har oftast fått ske med lina bakom rumpan och har tagit tid. Han blir inte hysterisk utan fryser fast i marken och går inte att rubba (stressad ändå självklart). Det svåraste har varit att få på bommen bakom honom, som sagt han har full koll och har i regel lämnat ett bakben utanför transporten och försökte man putta in det så gick han helt enkelt ut. Hade man dessutom kört honom en vända innan och skulle lasta för att åka hem så var det rejält jobbigt att få in honom. Jag har flera vänner som har blivit svettiga av att lasta Dango...

MEN! Nu har jag min fina fina nya transport som är mycket bättre att åka i, och som vi har övat lastning den sista tiden. Den senaste veckan har det varit lastträning 2-3 gånger per dag. Han har fått stå och äta sitt hö i transporten. Dango får ju inte äta kraftfoder pga fångrisken så det går inte att locka på honom med kraftfoderhink. I fredags kunde han gå in helt i släpet om det var utan mellanvägg, jag skickar in honom före mig. Då såg det ut så här:

I söndags kom mellanväggen i och vi övade med den, igår vande jag honom vid att jag skulle kunna stänga. Även då backade han ut så fort man försökte stänga bommen bakom honom. Innan det han upprepas alltför många gånger kom jag på att sätta en lina bakom honom först när han var inne så jag kunde hålla emot och sedan stänga bommen. Två gånger stängde jag baklämmen igår, sedan var den dagens träningspass slut.

Idag blev det åka av! Jag hade bokat lektion hos Sara på Pepino PRE och det var första gången vi åkte iväg för att rida och första gången jag körde häst i det nya släpet. Först var vi dock tvungna att åka till hovslagar-Arne och fixa nya framskor - de gamla höll nämligen på att trilla av (upptäckte jag i söndags), så kan det ju inte se ut! En stolt matte lastade på hästen själv, körde till Arne o Ulrica, lastade av en lätt svettig men lugn häst som fick nya framskor samtidigt som matte borstade. Sedan lastade jag honom igen, denna gång med rekordfart - han bara gick rakt in och ända in, jag behövde inte ens linan bakom när jag lade på bommen.

Så körde vi till Sara. Lastade av en lugn häst, tog in honom i ett stall med en massa hästar, band upp honom i gången och han stod som ett ljus medan jag fixade iordning honom. In i ridhuset, promenerade ett varv, satt upp o red :-) :-). Han är inte riden på ca 4 veckor, först var jag iväg på kurs, sedan blev jag nersprungen av en kunds häst och fick ont i bröstkorgen, och sedan var det massor av jobb och kurs igen så det har inte blivit av. Men min goa duktiga häst var pigg, glad och LYCKLIG över att få vara ridhäst "på riktigt" igen. Vi fick med oss en hel del goda råd hem, matte ska bli lite mindre vinglig och framåtfallen och inte låta sig luras av att Dango tycker att det är mer praktiskt att ha ryttaren på yttersidan i svängarna. Vi hade väldigt roligt och han kunde faktiskt trava på riktigt bra. Här kommer en skrittbild när matte verkar ha fått kramp i benet (varför håller hon det annars så högt...) men hästen säger att han är väldigt snygg:

Nu ska jag se till att lära mig rida ordentligt, så om ca en månad ska vi åka dit igen. Och då gäller det ju att vi tränar nu, för vi måste ju ha blivit bättre till nästa gång. Jag är såå glad och lycklig över att det fungerar enligt plan!!! Jippieee!!! Jag kan lasta min häst och åka iväg o rida!!!!

Antal kommentarer: 7

2011-10-19 14:50:17 - Vanja

Malin, hur många år har du längtat efter detta? 30?
Men man ska ju aldrig ge upp, nu har du en ridhäst som är bara din....Kram från mamma (heart)(flower)

2011-10-19 21:55:40 - Malin

:D tja, det var väl ungefär 31 år sedan som jag började rida och jag antar att jag började tjata om en egen häst ungefär då ;):O. Nu har jag ju haft Dango rätt länge (han är ju 9 år (heart)) men av olika anledningar så har vi aldrig riktigt klarat att komma igång o jag har ju inte ridit särskilt mycket sedan jag slutade på ridskolan för 19 år sedan :O. Får se om det kan bli ändring på det nu när jag kan köra honom utan att fasa för lastningen. Han är ju bara bäst (inlove)(inlove)(inlove)(flower)(star)

2011-10-22 10:17:07 - annie

men vad roligt bra jobbat

2011-10-23 09:21:30 - Malin

Tack Annie (flower)(flower)

2011-10-24 08:59:38 - Linda, nordblick@gmail.com, www.nordblickbloggplatsen.se

Heja Malin! Vad duktiga ni är!!

2011-10-24 18:48:04 - Kryddan

Heja heja! Vem har sagt att det skall vara enkelt? :) Bra gjort av dig och ni ser jättefina ut! (flower)

2011-10-24 21:50:52 - Malin

Tack för heja-rop! Vi kämpar på :P (heart)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)