Nyheter!

 

B som i Bock & Bus... och i Brisa

2012-09-02

foto: Tina Delander

Idag var det utställningsdags för Brisa. Det har varit en rolig dag med många fina hästar i olika korsningskombinationer. Jag tycker det är väldigt viktigt att det blir någon sorts utvärdering av den stora korsningsavel (och renrasavel med för den delen) som bedrivs med PRE i Sverige, det är därför som jag är/har varit så "energisk" med att vara med och arrangera exteriör&gångarts-bedömningar. Dagens utställning har jag varit med på ett hörn och arrangerat, kanske framförallt pushat på och letat efter någon som var villig att ta på sig huvudansvaret. När de föreningar som finns för PRE i Sverige inte verkade så pigga på idén så tog jag upp det hela med Sara på Stuteri Pepino PRE som glatt ställde upp som arrangör. Vi hade pratat om det flera gånger innan att det bara MÅSTE bli av, på något vis, för förra årets arrangemang som också var på Pepino men då arrangerades av föreningen FSHS var så otroligt lyckat. 

Idag var det så dags. Egentligen hade jag ju tänkt ta med Fandango, men när han blev halt och inte blivit bra så blev det Brisa som fick följa med i år igen. Hon hade behövt träna mera innan men det är som det är och jag får skylla mig själv. Mitt mål för dagen var att hästen skulle klara det hela bättre än förra året och det lyckades tycker jag. Poängen tror jag blev sämre än i fjol men det spelar ingen roll just nu. Linda var här imorse och hjälpte mig att stänga bommen bakom Brisa efter att hon gick rakt på släpet utan strul. Idag hade vi knappt 1,5 timmes resa och det gick bra och jag kom fram med en relativt lugn häst. Hon var lugn o nöjd i sin box. Hon var lite stressad under själva visningen, mattes puls var också väldigt hög så det hjälpte ju inte (det är ju attan att man inte kan kontrollera sin egen nervositet ens...). Fröken Brisa skrittade fint och prydligt, kunde stå stilla hyfsat ordentligt vid bedömningen... och sedan skulle vi trava... Inte helt oväntat blev det en del Brisa-skutt. Domaren och folk i publiken blev lite oroliga att tokhästen skulle sparka på sin matte men själv blev jag inte alls bekymrad över hoppen. Nu såg jag inte bakbenen i o för sig, men de kändes som "standard-Brisa-skutt" och de är i dagsläget tämligen ofarliga (speciellt om man jämför hur de såg ut när hon var 1 år...), hon har koll på sin kropp och vet var matte är (matte är dessutom en tillgång som hon är liiite försiktig med trots allt). Nåväl, hästen blev någorlunda visad, alla klarade sig utan skador och hon fick 33 poäng. Jag skrattade lite nu här hemma när jag läste protokollet och det stod att traven var markbunden, haha, ja jag hade kanske önskat att hovarna hade hållt sig närmre marken under HELA visningen :-).

Hon ville inte åka hem utan totalvägrade att gå på släpet, ville inte ha godis, och var nog ganska slut i huvudet. Med hjälp av lite linor så gick hon dock på och stod sedan fint hela vägen hem igen. En trött häst gick ut i hagen och letade upp en grästuva att tugga på. Matte är också helt slut, jag är grymt imponerad av dem som körde långt med sina hästar för att komma o visa dem. Övning ger färdighet sägs det och nu är jag verkligen inspirerad att träna duktigt i vinter så det går att visa nästa år också. Då är hon fyra och det ingår galopp på volt... Skutten måste alltså vara borta tills dess, jag vill inte stå med henne i longerlina när hon drar igång, vi får se hur det går...

Summan för dagen är att jag är nöjd med min häst, och att det har varit väldigt roligt. Fullt med trevliga människor och ett avspänt och roligt arrangemang, med en domare som verkligen vill lära ut och sprida sin kunskap om hästars exteriör och gångarter. Ni som inte var där som publik missade verkligen en lektion i hästens exteriör, varje häst gicks igenom och bedömningen förklarades med hästen uppställd framför publiken. En toppendag!

foto av Tina Delander:

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)