Nyheter!

 

Upp o ned, Bak o fram, Ut o in och allmän kalabalik...

2013-05-23

Nångång i min ungdom lärde jag mig att man ofta betäckte 3-års-ston eftersom det ändå inte gick att göra så mycket med dem i åldern 4-5 år. Nu förstår jag nog lite vad som menades... Brisa har fyllt fyra och hamnat i någon sorts övre tonår där ingenting fungerar och allt på något vis blir fel. Jag har nu också fått rapporterat från hennes mamma Broszkas tidigare ägare att hon också var lite "knäpp" i den åldern. Jag ska börja från början...

För snart 2 veckor sedan så började jag släppa över stona och Aéreo (i sjukhage) i en annan sommarhage som ligger på andra sidan av vår uppfartsväg jämfört med var de brukar gå. Detta innebär att hästarna måste ledas dit (ca 150 meter), vilket är nyttig övning för alla inblandade (inklusive mig själv). Vi brukar ju aldrig behöva öva på detta eftersom de tidigare lätt har kunnat flyttas genom att bara öppna grinden o ropa på dem. Under den här korta tiden har vi lyckats öva på snart alla varianter av kaos och lösa hästar. Vid första försöket provade jag att ta alla tre stona samtidigt, vilket resulterade i att alla tre under en stund var lösa, Brisa blev longerad i galopp (nu har vi provat det) och avslutades med att jag insåg det hopplösa och släppte tillbaka alla i vinterhagen och funderade ut en bättre strategi.

Nya strategin blev att först leda ned Aéreo, därefter Brisa och sist ta Broszka o Blenda tillsammans. Det gick bättre och skedde under högljudd sång av alla hästar så länge någon annan befann sig på "fel" plats (även Dango ingår i detta men han går i en annan hage). Aéreo o Brisa gick att ta förbi husen och ned längs uppfartsvägen, men Blenda vågar inte gå igenom en smal passage i ett plank så med henne o Broszka så går vi en runda runt genom andra sommarhagen. Hela förflyttningen avslutas med att Dango släpps över i den stora sommarhagen där de andra gick innan (då kan han mestadels se dem).

Hela det här går ganska bra nu, förutom Brisa som plötsligt inte kan gå nedför uppfartsvägen (det har aldrig varit något problem innan), som smiter ut genom grinden när jag släpper in Broszka o Blenda (varför hon nu kan vilja rymma när de hon längtat efter kommer in i hagen) och också vill smita ut när jag tar ut Aéreo som går in först på eftermiddagen (de går bara där i 6-7 timmar, annars kommer de att bli alldeles för feta). Man riktigt ser hur det snurrar i hennes huvud och det bara blir så här. I förrgår så fick jag flytta ned Broszka o Blenda innan henne för det var helt omöjligt att få henne att gå ned till Aéreo, hon växte fast i marken. Idag hade jag en plan och lyckades steg för steg få henne hela vägen genom att klicka henne för att targeta min handflata med mulen. Inte förrän vi var två meter från grinden så släppte det för henne o hon kunde gå som en normal häst. Jag har gått från att vara lite frustrerad över den lilla tokan till att tycka att det är fascinerande och att vi bara jobbar på som "vanligt" och helt enkelt tränar på att gå mot hagen som om det var något helt nytt. På det positiva sidan så har hon inte flugit i luften någonting, inte ens om de andra hästarna galopperar omkring, det känns iallafall skönt.

På ämnet lösa hästar så har jag alltså provat med 3 lösa ston, Broszka o Brisa på rymmen när jag tagit ut Aéreo och Blenda kvar i hagen (kris o panik!), Brisa på rymmen när jag släppt in Broszka o Blenda, samt idag Blenda lös när jag flyttade ned henne o Broszka (råkade tappa grimskaftet o hon var inte sen att sprätta iväg o visa upp sig), kanske nåt mer som jag har glömt... Som tur är så bor jag ensligt mitt i skogen och de har inga tendenser att springa mot vägen till så det är inte någon fara.

Idag så råkade även Aéreo ramla ur sin sjukhage på något vis. Det är lite halt i det fuktiga gräset o där det är upptrampat vid staketet så jag är inte förvånad om han bara halkat under sitt stängsel (två stolpar av men banden hela) med sin silvertejpade hov (dålig bromseffekt på den) och då hamnade han i stonas hage. Jag märkte det på att Dango var väldigt upprörd (det är MINA ston) när jag släppte in honom i stora beteshagen och gick o kollade och kände inte igen ett av stona... Hmmm det är ju Aéreo.... De såg så himla nöjda ut allihop så han fick vara kvar där, är det bara lugnt så kan han lika gärna gå där o äta upp sig lite.

Nåväl, så här ser det ut när alla är på plats och är nöjda med livet:

 

Halvsyskonen äter i grupp:

 

Fina Blenda har blivit stor:

 

Brisa, visst ser hon lite klurig ut:

 

Broszka går lite längre bort, där Dango kan se henne:

 

Dango på stort bete, det var längesedan, han är LYCKLIG!:

Fandango får alltså gå i den andra stora sommarhagen. Han är fortfarande inte hältfri (sedan juli förra året) och jag känner att han iallafall ska få vara glad o nöjd den här sommaren. På den här betesmarken har jag inte haft några fånganfall så jag hoppas att han klarar sig, de betar ju allihop under begränsad tid på dygnet för att inte bli för feta.  

Antal kommentarer: 2

2013-05-23 10:42:54 - Vanja

Så roligt de har med att tänka ut hur de ska kunna busa med dig! Fina är de i alla fall när de väl är på plats. 8-)

2013-09-03 11:37:43 - Ann-Britt, info@gustavsborg.com, www.gustavsborg.com

Tjohej
Du verkar ha ett händelserikt liv ;-)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)