Nyheter!

 

Kurser, ridning och trasiga hästar

2013-10-27

Det var längesedan jag skrev något här men nu kommer en uppdatering! Det har hänt en del sedan sist.

Jag börjar med allt det roliga som har hänt :)

Jag har varit med som fotfolk på en kurs i akademisk ridkonst för Hanna Engström. Mycket intressant och det var en riktigt bra kurs. Jag har ju nosat på akademiskt förut, för rätt många år sedan då jag tittade på träningar med andra instruktörer, men då tyckte jag att det var på väg åt avarter vad gällde en del grejer och började aldrig träna så men den här kursen var bra och instruktören duktig och det här vill jag prova på mera! Så i november blir det nytt deltagande som fotfolk :).

Jag har ridit på en endagarsclinic för Madeleine Stiwing. Madeleine är ju westernryttare och jag har aldrig ridit western. Men detta var också en riktigt bra kurs. Jag lånade mina goda vänners häst Tronada (Broszka-dotter och har samma pappa som Fandango) och hon är en ren dröm att rida. Så mjuk, så lätt och går för minimala hjälper. Detta var riktigt roligt, jag köpte Madeleines dvd och kommer att öva lite på de övningar hon hade och rida för henne igen, förhoppningsvis med egen häst nästa gång :). En tränare i min smak, det var aldrig hästen som gjorde fel utan ryttaren och hon såg ALLT man gjorde, kunde förklara allt som hästen gjorde och berätta hur jag skulle göra och varför.

Sedan har jag varit på en endagsclinic i hur man förbereder och visar en arab på utställning. Kurshållare var Johanna Ullström som är proffs-handler och bosatt i Belgien. Här hade vi ytterligare en mycket kunnig kurshållare som kunde förklara exakt vad hon gjorde och varför. Otroligt bra! Nu vet jag grunderna i hur en häst ska stå uppställd och kan själv räkna ut hur jag ska klicker-träna fram det istället för att använda de vanliga metoderna så nu är det "bara" att träna det också. Nästa år ska det förhoppningsvis kunna bli någon utställning med någon av mina araber. Det är lite skoj att få en bedömning på dem även om jag själv vet en del av deras brister och fördelar.

Jag har börjat rida Aéreo igen efter hans skada och han är snäll o glad o duktig och alldeles underbar att sitta på. Han har tappat styrka o kondition men oj vad han tycker att det är roligt :)

Så avslutningsvis så var jag igår på klicker-kurs för häst för Ann-Louise Ryrvik. Härligt att äntligen komma iväg på kurs med egen häst och att hamna i en miljö med fullt med klicker-tänkande människor :). Egentligen skulle jag haft med mig Brisa men hon står på box med gipsad hov (se nedan) så det blev Aéreo som fick följa med. Det blev riktigt bra, vi behövde det här tillsammans tror jag. Min målsättning med honom var att hitta lugnet och fokus fast vi var på ny plats och det lyckades utmärkt. På eftermiddagen jobbade vi en och en i ridhuset med lös häst och efter att han hade fått titta av sig i den stora spegeln (det var ju en väldigt snygg häst där) så kunde han komma tillbaka till mig och jobba en stund innan han flaxade iväg igen, men tränings-stunderna blev längre o längre och jag kunde kalla in honom  från spegeln och han kunde arbeta mer och mer fokuserat och nådde det jag hade som mål. Planen var att lära honom att sätta nosen på en boll på marken vilket var ett helt nytt trick för honom, nyttigt dessutom eftersom det är lite lugnande för en häst att sänka huvudet. Vi började dock inte med den övningen först utan fick börja att hitta fokus med enkla saker som han redan kunde innan vi kunde övergå till att börja lära sig något nytt. Det var positivt att se att han klarade av att vara ensam i ridhuset och vara lugn. Det var lite problem att lasta när vi skulle hem för han var såååå trött och ville helst stå o sova o tyckte det var en jättedålig idé att åka släp hela långa vägen hem, men så fick han smak på lite pellets (som jag inte använt så mycket innan på dagen) och piggnade till och gick på.

Nu över till allt tråkigt som har hänt.

Fandango finns inte mer, det gick bra att ta bort honom och blev ett fint minne ändå i allt det ledsamma. Han fick somna in en solig, underbar fredag och hade magen o munnen full av äpplen och annat gott.

2 dagar efter att jag tog bort Dango så skadade Blenda sig illa. Hon fick ett sår på ena bakbenet, som om någon lyft upp hoven och satt ett hugg med en machete från karleden ned till sulan... Hon har stått på box i snart 1,5 månad med stort bandage och ett tag med gips om den skadade hoven men snart snart så är det läkt, kanske till o med idag (ska byta bandage idag) och då får hon komma ut i gruppen igen (om hon vill). Hon har skött sig alldeles strålande på box, vilken häst! Blenda har ju alltid gått på lösdrift, bara varit i box någon enstaka natt som föl, men hon står där som om hon aldrig gjort annat och kan gå ut (i hagen, uteboxen står ju inne i hagen) när jag mockar o står lös precis utanför boxen o väntar o sedan går hon snällt in igen när jag är klar. Såret läker otroligt fint, hon har inte varit svullen, det har inte blivit något svallkött och det ser ut att bli hov ungefär där det ska vara hov (kronranden var också borta). Det återstår att se hur horntillväxten kommer att se ut när allt har läkt färdigt men just nu ser det lovande ut iallafall.

Brisa blev halt för ca en vecka sedan, först litegrann och jag hittade en grusinpackning i lamellranden på utsidan av höger framhov. Sedan blev hon mer o mer halt och det var bara att inse att det blivit en hovböld i det där. Nu är hoven uppverkad, hon är gipsad och har också stått på box några dagar (pga den kraftiga hältan + att jag inte vill att gipset ska bli blött). Otåliga Brisa sköter sig förvånande bra, hon får gå ut en sväng varje dag när jag mockar och då inser hon att hon fortfarande har väldigt ont i foten och går tillbaka med lite godismuta. Jag sprutar henne med penicillin och hon fixar att göra det utan fasthållning (hon står lös utan grimma i boxen), det gör ju ont men hon tar det för hon vet att sedan blir det klick o godis :). Brisa imponerar mer o mer på mig, hon är lite speciell den här flickan, mycket temperament, men med klickern så gör hon alltid sitt bästa och det är i regel alldeles tillräckligt. Hon gick att lasta o köra fram o tillbaka till hovslagaren med sin väldigt onda fot på frivillig basis, guldstjärna för det!

Så där, nu är ni uppdaterade, jag är totalt slut i huvudet sedan gårdagen och jag kan ha glömt rapportera en hel del, det får i så fall komma en annan gång :). Jag ska se om jag kan lägga in lite bilder också, datorn har blivit omformaterad (eller vad det heter) och då försvann mitt bildredigeringsprogram och det har inte självmant hoppat in i datorn igen (konstigt) så jag kan inte fixa till de nya bilder som jag har.

Ha det gott o träna på!     

Så här längst ned lägger jag till bilder på Blendas sår, vill du inte se dem så sluta scrolla ned...

Dag 1:

det syns inte så bra men bakersta delen av hoven är också borta.

Dag 9:

Här har det börjat fylla ut med granulationsvävnad och det har börjat bli horn i kanten mot den kvarvarande hoven.

Efter 1 månad:

Bra lite sår kvar, i den nedre delen och på utsidan syns en rand i hornet där sårets gräns tidigare var.

Antal kommentarer: 6

2013-10-27 17:18:47 - Ann-Britt, info@gustavsborg.com, www.gustavsborg.com

Men vilket otäckt år. Tur att du är veterinär. Jag hade nog svimmat.
Så attans ambitiös du är med kurser :-)

2013-10-27 20:32:16 - Malin

Hej Ann-Britt! Ja, det var rätt otäckt, det var inte roligt att hitta sin häst sån på söndagkvällen :S. Men det var bara att bita ihop och droga ned, tvätta o bandagera. Det tar ju en himla tid att läka sådana här sår och jag var allt rätt orolig ett tag.
När det finns en massa bra kurser att gå så gäller det att passa på, det råkade bli en intensiv höst :)

2013-10-28 22:44:31 - Karin Sjödin, minozzy@gmail.com

Hej Malin! Fult sår, men det har ju läkt bra. Är bara lite nyfiken om du har använt någon speciell "sårläkningskompress" till såret, och i så fall vilken. Jobbar ju inte så mycket med häst men vissa tycker att en viss sort är jättebra, andra tycker att en annan sort är mycket bättre. Jag har ingen speciell uppfattning än så länge, så vill gärna höra vad du tycker.

2013-10-30 07:50:49 - Malin

Hej Karin!
Jag har använt sorbact. Först gelkompressen (som även låg underst på del som var gipsad) och utanpå den en som heter absorptionsförband. Sedan lade jag vanlig soffban utanpå det och därefter ett vanligt bomullsbandage om hela hoven och upp över kotan. Efter ett tag slutade jag med gelkompressen och hade bara den vanliga sorbact bakterieabsorberande (den tjocka). Det fick bli en vända med penicillin också för det luktade illa, varade mycket och växte en massa streptokocker.

2013-10-30 08:41:05 - Veronica, veronica.sebelius@hotmail.com

Malin, först vill jag beklagar om Fandango..mkt tråkigt.

Sen tycker jag det är kul att du är öppen och gör olika saker, i vår sport lär man sig hela tiden och ska våga prova olika saker!!

2013-10-31 22:18:21 - Malin

Hej Veronica!
Ja, visst är det kul att få se lite olika inriktningar och tankegångar inom hästeriet! Det har varit en väldigt intressant höst med mycket kompetenta kurshållare och det har absolut varit väldigt givande (star) (star) (star)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)