Nyheter!

 

Jag är tillbaka

2018-09-01

Nu tänkte jag skaka liv i den här bloggen litegrann efter att ha varit "borta" i nästan 4 år. Vad har hänt sen sist då? Det största som har hänt är att jag blev gravid och födde barn 2015, detta är anledningen till att hästarna blev placerade i någon sorts dvala efter att jag äntligen blivit piggare efter utmattningssyndromet. Nu börjar min lille grabb bli stor och lite mer självständig och jag har i sommar rivstartat häst-klickerträningen med att gå en fantastiskt inspirerande kurs för Peggy Hogan, 2 veckor på internet och 2 dagar i Almunge med lånehäst. Hästarna är lyckliga över att jag äntligen tränar dem (Brisa har frågat ungefär varje dag i 4 år) och jag är lika lycklig jag.

Jag försökte ett tag att göra mig av med hästarna eftersom jag inte hann göra annat än att fodra och mocka (och knappt ens det) men som synes så har alla på ett eller annat vis sett till att bli kvar (eller rättare sagt, alla såg till att få diverse skador). Den senaste är Aéreo som faktiskt var utlånad på prov inför köp och helt ren i rörelserna på besiktning, men lyckades med att bli halt efter hela 6 dagar på nya stället (eftersom det är Reo så blev jag inte förvånad), men just idag är han kollad igen och helt ren på böjprov så nu kommer han nog att bli ridhäst igen.

Nåväl, sommarens höjdpunkt var klickerkursen för Peggy Hogan som utöver mängder med bra tips, övningar och insikter i hur hon tänker, också handlade mycket om att ge hästen valmöjligheter och kontroll över sitt liv. Precis innan helgens träning på plats så var jag även på en föreläsning om just detta. På slutet av kursen kom vi in på träning av något som kallas startknapp där man lär hästen att själv "sätta igång" tränaren i att utföra något, tex att hästen kan be om att bli sprayad med insektsspray för att sedan få en belöning, hästen kan "säga" ok till att kratsa hovar, få en spruta, ta på grimma, sadlas, spolas med slang osv osv. Det är fantastiskt att se hur mycket lättare all denna hantering går när hästen själv får styra vad som sker och framförallt styra NÄR det sker.

Jag har börjat arbetet med att uppdatera hemsidan, den har varit väldigt orörd i runt 3 år. Mina härliga prickiga hundar finns inte mer och jag har också bara en katt kvar i livet nu. Jag ska försöka uppdatera lite här o där med bilder och information när jag hinner.

Till dess så kommer här en liten film på Brisa. Hon jagar mig och uppsittningspallen :), japp det går att lära dem att själva gå och ställa sig och stå still exakt där man vill ha dem för att kunna sitta upp enkelt och smidigt. Brisa har lärt sig att placera sig så att JAG hamnar rätt, detta för att inte låsa det vid en pall utan jag vill att det här ska funka även vid tex en sten ute i skogen. Vi började träna in detta utan pall och lade till pallen när hon kunde placera sig rätt i förhållande till mig. Det är inlärt helt utan spön o annat, enbart klick och godis när hon har mig på rätt ställe. 

klicka här för att se filmen: watch 

 

  

Antal kommentarer: 2

2018-11-21 19:19:24

Wow trodde inte man kunde köra klicker till häst. Smidigt sätt om man har en godismotiverad häst. Roligt att se

2018-12-20 20:15:23 - Åsa, skrotkorn@hotmail.com

Kul med ett inlägg från dig!

Jag vet inte om du har läst om en studie där hästar lär sig buffa på symboler för att indikera om dom vill ha täcke på eller inte. Så fint och i linje med det du skriver om i det här inlägget.

Här är en länk:
www.sciencemag.org/news/2016/09/horses-can-use-sym...
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)