Nyheter!

 

Rörelse genom avslappning, avslappning genom rörelse

2020-03-29

Jag tänkte skriva om en grej som funnits i mitt huvud (och min kropp) länge. Jag är ganska lättstressad och har mycket spänningar och stelheter i kroppen. Ett av mina "problemområden" är min nacke som bland annat får problem på kurser, föreläsningar och om jag någon gång får för mig att gå på bio (det gör jag sällan eftersom straffet är nacksmärta). Jag har dock lyckats hitta på en övning som gör just min nacke smärtfri på ett kick (förutsatt att jag inte sätter mig stilla på samma sätt direkt igen). Jag ber den motsvarande sidans muskler att släppa taget och flyttar huvudet o nacken någon millimeter genom att den sidan slappnar av, sedan kan andra sidan (den onda) släppa en millimeter osv osv fram o tillbaka tills allt blir helt rörligt och avslappnat och huvudet hittar sin mitt igen, hittar sin smärtfria position. Liknande övning har även fungerat på ryggsmärta när jag bara fokuserat på att släppa i det onda området, när en muskel har krampat runt en mindre smärta.

Nog om mig, den här tekniken vill jag så gärna lära Reo. Han är lättstressad och "krampar ihop" och det känns som självklart att när han fastnar i det spända så får han ont, spänner sig eftersom det gör ont och så går det runt runt runt i en ond cirkel. Men hur översätter jag detta till en häst? I en av stormarna i vinter så verkade Reo ha ont i sin spända överlinje, han var grinig mot de andra hästarna och allmänt missnöjd och ville inte att jag rörde vid övre delen av hans hals. Så jag skuttade ut i hagen, gjorde ett 5 minuters klickerpass med klick för ett "släpp" i övre delen av halsen strax framför manken. Hoppsan vad bra det gick! Såpass att jag dagen efter tog med videokameran ut och filmade samma grej. Nu var det ju så att dagen efter så var utgångsläget otroligt mycket bättre, för min lilla övning medförde att Reo fortsatte öva på detta alldeles själv i hagen. Han utforskade sin hals helt enkelt och fann fler och fler sköna lägen att röra den och hålla den i. Men här nedan kommer en länk till filmen. Man kan tycka att det ser ut som att jag klickar för att sänka huvudet (en stund mot slutet trodde Reo det också) men det är inte det som är kriteriet, jag klickar när jag ser att det släpper och länger ut i övre delen av halsen strax framför nacken. Jag försökte dock se till att klicka för variation i hur han håller huvudet. Ser ni hur han ett tag utforskar att sträcka nosen mer framåt? Känslan i hela det här passet var ett lugn och ett utforskande av hur det känns i halsens muskler. Jag rör honom inte utan bara står där bredvid och låter honom känna in sin egen kropp. Det går att se ett par gånger att han hamnar i spänning igen, men det är inte lika illa som det var dagen innan. Efter de här två passen har han själv fortsatt utforska och har för det mesta en mer avslappnad hållning nu.

Hur tar jag det här vidare då? Tja, jag har en plan som involverar targets men den är inte verklighet än, återkommer förhoppningsvis om det :). Varför använde jag inte en target för huvudsänkning här då? Jo, för att jag vill att huvudsänkningen ska ske passivt pga avslappningen, inte för att en annan muskel drar ner huvudet och skapar mer dragkamp i halsen. 

Har jag någon vetenskap bakom detta? Nej inte ett dugg vad jag vet, det här är mina egna tankar, känslor och upplevelser översatta till häst. För mig började det hela med en Feldenkrais-lektion för massor av år sedan, då kom jag på varför jag hade så ont i nacken. Jag kunde känna den smärtfria sidan dra och vara stark och den onda sidan krampande försöka hålla emot.  

Nåväl här är filmen, dag 2 med "halsrelax", kom ihåg att detta inte är något färdigt koncept, både jag och Reo utforskar vad som kan fungera: 

https://www.youtube.com/watch?v=srV4zI2IQTc&list=PLWV_k5uXeH2skpHy6KMXt5mPo4p6gsION&index=2&t=0s

och så en bild för att inlägget ska se bättre ut på facebook (tror det är så tekniken fungerar iallafall). Bilden är tagen igår. Jämför gärna Reos hals här med den från inlägget i februari, i båda bilderna har jag litegrann smugit mig på att fotografera en ställning han valt i en viloposition. 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)