Nyheter!

 

Mysteriet med den försvunna efterbörden

2020-04-25

Så kom hon äntligen, Ronjas lilla föl, plötsligt bara stod hon där ute tillsammans med Ronja när jag tittade ut genom köksfönstret på morgonen den 16 april. Det var ju misstänkt nära fölning men jag hade varit rätt lugn eftersom Ronja inte hade mjölk på kvällen. Nåväl, hon var alldeles nyfödd, fortfarande blöt och hade inte diat än. 

De andra hästarna höll lite avstånd och lät mamma och föl vara ifred. Och vi gick ut och kikade lite. Ronja vaktade fölis noga men efter en stund kunde jag smyga fram, ge lite godis och se att det var ett stoföl. Jag kunde inte hitta någon efterbörd dock. Inget hängde ut ur Ronja och inget syntes på marken runtomkring. Hästar kan bli ordentligt sjuka om efterbörden inte släpper och därför är de flesta hästuppfödare noga med att hålla koll på att den kommer ut och är hel. 

Timmarna gick, det här var en sådan där dag där "allt" hände så jag hade inte så mycket tid att greja med det, men framåt lunchtid så kände jag i Ronja men hittade inget att få tag i (hon är ju liten så jag kom inte in så långt), handsken var helt ren efteråt så jag kände mig lite lugnare med att den förmodligen kommit. Hon såg ut att ha fölat framför ligghallen, för där var en våt fläck men inga blodspår. Hade hästarna ätit upp den? Hade en rovfågel varit där? Eller var den trots allt kvar inne i Ronja?

Jag beslutade att tro på att den var uppäten och nu har Ronja tempats två gånger om dagen i mer än en vecka och jag har haft koll på flytningar (som varit minimala) och nu känner jag mig helt lugn i att den är uppäten. Av vem får jag aldrig veta.

Fölis har också fått ett namn under veckan: Heart of Gold, kommer troligen att kallas Guldis och alla andra gulliga smeknamn man kan hitta på med det namnet :)

Här är hon 3 dagar gammal

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)