Nyheter!

 

En modig häst - och självklart en sjukrapport

2009-03-24

Igår kväll när jag var ute hos Broszka och Aéreo (som nu är ensamma på lösdrift) så var det vildsvin (antar jag) nere i kohagen bredvid. Broszka är ju väldigt stor och rund nu, annars är det hon som brukar gå och kolla vad som händer, men igår så var det Aéreo som var chef över "gränskontrollen". Det skötte han suveränt! Han travade med stolta och bestämda steg ned mot stängslet (trots att matte kom med kraftfoderhinkarna) och försvann i mörkret. Efter en stund kom han lika bestämt tillbaka, åt lite, för att sedan vid nästa ljud raskt trava ned igen för att kolla innan han kom tillbaka och åt vidare. Inget nervöst eller stressat utan han verkade säker på sin uppgift. Jag såg på hans huvud var vildsvinen befann sig för hans ögon följde ljuden. Han växer upp fort nu den lille hästen :-), det är så kul att se att han är så lik sin mamma Broszka i sättet.

 

Ultimada blev snabbt bättre och bättre i sin vänstra bakhov efter öppningen och gipsningen. Eller rättare sagt - hon övergick till att först vara lika dålig i båda och sedan blev hon bättre i den vänstra än i den högra. I söndags chockade hon på penicillinet (fast det är ett annat ämne i det de reagerar mot) så igår bytte jag och satte henne på rent penicillin som sprutas direkt i blodet 2 gånger om dagen istället. När sånt här händer är det väldigt praktiskt att vara veterinär :-). Igår öppnade vi upp den högra hoven mer eftersom det fortfarande rann ur såret i kronranden och hon fortfarande är så halt på den. Det blev mycket öppnat, ordentligt spolat rakt igenom och nu är hon gipsad på den också.

Hon är allmänt väldigt mycket bättre, nu står hon upp mycket och är vaken och intresserad av sin omgivning. Hon har börjat äta igen också och musklerna darrar inte så som innan och buken har slappnat av. Idag fick hon gå ut på gårdsplanen och titta på solen lite. Hon rörde sig gärna även om hon haltade på bakkbenen (värst på höger). Fölet är ännu så länge kvar i magen och vi håller tummarna för att det stannar där.

Fandango blir också gradvis bättre. Han rör sig lättare även om det fortfarande är tydlig "fång-gång" och han skuttar glatt när han får promenera lite i paddocken. Han är uttråkad i boxen nu och börjar demolera inredningen så nu ska vi hägna in paddocken så han kan gå där lite. Jag har dragit ned dosen smärtstillande lite men märker ingen försämring.

Det finns hopp för sjuklingarna!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)