Nyheter!

 

Ridning

2009-07-25

Det var så längesedan som jag red att jag inte kan komma ihåg när det var. Förmodligen nån gång i höstas kanske på Fandango - eller så var det i somras på Ultimada. Men idag blev det lite ridning på Åsas häst Tango. Hon håller ju på att utbilda sig inom TAG-teach (klickerträning för människor) och jag är hennes övningsprojekt. Läs mer om TAG-teach här: http://www.asashundar.se/viewpage.php?page_id=82  

Vi har tidigare gjort en omgång med att följa kommendering för fritt följ/linförighet vid lydnadstävling med hund (koordination och fotförflyttning var svååårt för mig). Det blev väldigt lyckat resultat och idag påbörjade vi nästa TAG-projekt som var sitsträning till häst. Åsas häst Tango fick ställa upp och visade sig vara en helt perfekt häst för detta, lugn men ändå mycket känslig.

Vi började i skritt i longerlina på volt. Jag fokuserade bara på mig själv och Åsa höll reda på hästen. Första fokus var på att andas med magen. Sedan följde flera tag-punkter (jag kommer nog inte ihåg dem i ordning): slappna av i blicken och ta in hela omgivningen, rulla med axlarna bakåt resp framåt, rulla en axel i taget, sträcka upp en arm i luften och känna som om man hänger från den, veva med en arm i taget, känna som att kroppen är full av sand som rinner ned i fötterna, låta kotan i svanken dras bort ur ryggen bak mot hästens svans (den var lite skojig :-)). Nåt mer var det kanske också men detta var nog det mesta. Efter en stund fick jag ta över styrandet och så fick vi börja om med andningen...

Åsa såg att sitsen förbättrades och tydligen syntes det snabbt på hästen så fort jag blev spänd nånstans. Det kändes bättre och bättre, min rygg liksom "försvann", den slutade kännas och det kändes väldigt avslappnat att sitta till häst. Kul var det och precis så som jag hoppades på att det skulle kunna vara. Inspirationen till övningarna kom från en inriktning som kallas centrerad ridning som jag också läst en del om tidigare men som Åsa (vilken tur jag har!) har varit/är väldigt påläst på.

Det var jätteroligt att träna så här och jag ser mycket fram emot nästa tillfälle! Nu blev jag riktigt ridsugen, attans att Aereo bara är 2 år (han måste fylla 3 först).

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)