Nyheter!

 

Putsning av häst

2010-03-30

Den senaste tiden har det mest handlat om att få Brisa hanterbar, lastningsbar och i skick att visas på Stuteri Pepinos hingstvisning på söndag (4 april, påskdagen). Här kommer ett inlägg till om det :-).

Brisa har ärvt Broszkas talang för att sätta vinterpäls. Det finns de som hävdar att araber inte får så mycket vinterpäls - hahahahaha - de har inte sett Broszka i vinterskrud... Lång, tjock, mjuk o fluffig päls som inget tränger igenom. Brisas vinterpäls har också varit lång, mjuk o fluffig. På korset har den stått rakt upp, och när hon har varit blöt har det sett väldigt lustigt ut - som tvinnade tofsar. Jag är väldigt glad att hingstvisningen inte är förrän i april i år, för då räknade jag med att en del av fällningen skulle vara avklarad. För rätt längesedan läste jag ett reportage i en hästtidning om hur en unghäst förvandlades från ett hårigt lösdrifts-monster till snygg visningshäst på ca en månad. Kan dom så kan jag tänkte jag nu och för ca en månad sedan började pälsvården. Då hade hon börjat fälla lite lätt.

Mitt favoritredskap framför alla andra vid pälsfällning är (håll i er) en ryktskrapa i metall för kor! Den är rund och gjord av "ringar" av metall med taggar längs kanterna, detta gör att man får med sig hår från flera "drag" i ett enda. Finns att köpa på lokalföreningen bland ko-prylarna. Hästarna älskar den (även tunnpälsade Ultimada), jag slipper ha statisk päls överallt. Man drar några tag - sedan tömmer man den eller så ramlar det av själv. Den är otroligt effektiv, efter några minuter har man hårat av hela hästen och är själv fortfarande hår-fri. Denna har fått jobba hårt på Brisa tillsammans med en vanlig gummiskrapa (jag hade läst att massagen var viktig). Sedan har även rotborste fått rycka in ibland. Det har lyckats hyfsat, ungefär hälften av vinterpälsen är nog borta nu.

För några dagar sedan attackerade jag man o svans. I med glans-spray och borstning för första gången i hennes liv. Hon har bra tagel får jag säga för det var väldigt lättborstat och inga hår försvann. Idag har jag friserat bort örontofsar, hovskägg (hon hade väldigt håriga ben) och det rikliga skägget på huvudets undersida. Allt görs med den lilla pållen lös i hagen och det har funkat suveränt. Hon är nog den enda av mina hästar som inte går iväg när man sprayar på henne och hon älskar allt pyssel. Sedan spelar det nog in att hon får en liten morots- eller äpplebit när hon lyckas göra det matte vill, nämligen stå still trots sax under huvudet eller vid öronen. Idag var pälsen rätt tråkig, lite statisk och såg konstig ut när den blev borstad så idag bidde det pälsglans på hela hästen och puts med finborste efteråt. Det blev bättre så upprepar jag detta några gånger så är hon nog hyfsat snygg på söndag.

Det blev ingen last-träning idag men istället en promenad ner förbi läskiga granngården och en runda i skogen. Hon var jätteduktig och idag var stona tysta tills dess att vi närmade oss hemmet igen. Hon är en väldigt go liten häst. Jag är jättespänd på att se hur hon reagerar på söndag, antingen så blir hon väl helt utflippad eller så kanske hon är alldeles för lugn o omöjlig att få fart på...

 

Antal kommentarer: 2

2010-03-31 09:32:25 - Linda, nordblick@gmail.com, jabeque.zoomin.se

Duktiga Brisa, Det kommer att gå galant på söndag.;)
Vi ses senare för lite mer last träning

2010-04-01 17:27:05 - Anna Hulda Eriksdotter

Glad Påsk MALIN!!!(flower)(flower)(flower)(flower)(flower)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)